Hondenvereniging Zuid-Limburg

De relatie tussen corona en honden.

 

U neemt al dan niet de stap om terug naar onze hondenschool te komen. Liefst wel! ?
Maar u zit toch met enkele vragen zoals: Verspreiden honden corona? Moet ik mijn hond desinfecteren?...

Op deze en andere vragen zullen we u via onderstaande FAQ’s een antwoord proberen te geven.

Is er een risico dat honden en katten het COVID-19 coronavirus kunnen verspreiden?

Er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Waarom blijft informatie over dit Coronavirus  veranderen?

COVID-19 is een nieuw opkomende ziekte en de situatie verandert nog steeds. We leren elke dag meer over het nieuwe coronavirus.

Kan ik het coronavirus oplopen als iemand die besmet is met het coronavirus mijn huisdier aait en ik vervolgens zelf weer mijn dier aai?

Els Broens, veterinair microbioloog verbonden aan de Universiteit Utrecht zegt hierover: “Het is misschien hetzelfde als wanneer je dezelfde deurklink aanraakt als iemand die corona heeft. Dus wellicht is het handig om te proberen te voorkomen dat andere mensen met jouw hond in contact komen. Nog steeds gaan we ervan uit dat honden en katten geen rol spelen in de verspreiding, maar de kans is nooit nul.”

Moet ik bij milde klachten, zoals hoesten en verkoudheid, het contact met mijn huisdier vermijden?

Ja. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat huisdieren het nieuwe coronavirus kunnen verspreiden, is het uit voorzorg verstandig om bij milde klachten het contact met huisdieren zoveel mogelijk te vermijden (niet aaien, laten likken of knuffelen). Was goed je handen en laat huisgenoten de dieren uitlaten en verzorgen.

Hoe kan ik mijn hond of kat beschermen tegen het COVID-19 virus?

We houden de volgende voorzorgsmaatregelen aan:

  • Was uw handen na contact met dieren of hun directe omgeving. Is uw kind jonger dan 5 jaar? Houd dan goed in de gaten dat uw kind zijn of haar handen goed wast.
  • Houd huisdieren weg van mensen die positief op het virus getest zijn en houd dieren van geïnfecteerde mensen zoveel mogelijk binnen of op eigen terrein om eventuele verspreiding te beperken. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.
  • Bescherm uw huid van direct contact met ontlasting van dieren, door (latex) handschoenen te gebruiken of een plastic zakje te gebruiken om de ontlasting op te ruimen.
  • Heeft u een wondje van een beet of kras van uw huisdier? Was dit dan onmiddelijk af.
  • Laat dieren niet aan open wonden of sneetjes van mensen likken. Hetzelfde geldt voor gezichten van jonge kinderen of zwakke mensen.
  • Vermijd contact met wilde dieren. Houd uw hond aan de lijn om te voorkomen dat het dier in contact komt met wilde dieren.
  • Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voederplaatsen.
  • Houd uw dier gezond door regelmatig naar de dierenarts te gaan en uw dier preventieve zorg te geven, zoals parasietenbestrijding. En neem contact op met de dierenarts bij de eerste tekenen van ziekte. Dieren zijn namelijk heel goed in het verbergen van pijn.

Moet mijn huisdier een masker dragen?

Nee. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat gezichtsmaskers huisdieren beschermen tegen infectieziekten of luchtverontreinigende stoffen. Maskers kunnen uw huisdieren daarbij onnodig ongemak geven, of angstig maken.

Moet ik mijn huisdier laten testen op COVID-19?

Huisdieren testen op het nieuwe coronavirus is op dit moment niet nodig. Op dit moment is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Uit voorzorg is het advies om huisdieren uit de buurt van geïnfecteerde mensen te houden en huisdieren van geïnfecteerde mensen binnen of op eigen terrein te houden. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.

Als huisdieren het virus op hun vacht kunnen krijgen, betekent dit dat ik mijn dier moet desinfecteren?

Nee. Alhoewel u een deurknop of aanrechtblad goed kan desinfecteren met desinfectiedoekjes, zijn middelen als alcohol en bleek schadelijk voor uw huisdier. Vermijd onnodig contact met dieren die niet van u zijn en voorkom dat iemand anders uw dier aait. 

Er is geen bewijs dat het met het nieuwe Coronavirus nodig is om uw dier extra te wassen.  Als u uw dier wast, gebruik dan altijd milde shampoo bedoeld voor honden of katten.  

Wat moet ik doen als mijn huisdier zich niet lekker voelt of griepachtige verschijnselen heeft?

Als uw huisdier tekenen van ziekte vertoont, zoals hoesten, niezen of lusteloosheid, bel dan onmiddellijk uw dierenarts en houd uw dier binnen om eventuele verdere verspreiding te voorkomen.

Ziekteverschijnselen bij honden en katten komen meestal door verschillende gebruikelijke virale en bacteriële infecties (kennelhoest, hondengriep, enz.). Deze ziektes hebben niets te maken met coronavirussen en zijn ook niet overdraagbaar op mensen.

Wat als ik me niet goed voel en/of in quarantaine ben vanwege mogelijke blootstelling aan het COVID-19-virus, maar mijn huisdier nog steeds medische hulp nodig heeft?

Als u griepachtige symptomen ervaart of in quarantaine bent vanwege mogelijke blootstelling aan het coronavirus, blijf dan thuis en bel uw arts voor advies over de volgende stappen.

Als uw huisdier niet onmiddellijk een dierenarts nodig heeft, houd uw dier dan thuis en vermijd contact met andere mensen en dieren.

Als uw huisdier dringend moet worden gezien vanwege een levensbedreigende situatie of ziekte. Neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Indien u nog vragen moest hebben, neem dan even met ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op.

Bronnen:
World Organization for Animal Health (OIE)
WSAVA - Global Veterinary Community 
RIVM